Zöldségfasírt veganézes krumplisalátával

Így készítsd el a húsmentes karácsony megmentőjét!

2 hónapja úgy döntöttem, hogy teljesen elhagyom az állati eredetű termékeket az életemből. Tejtermékeket már egy éve nem fogyasztok egészségügyi okokból, ám időközben az etikai vonal is erősödött bennem: környezetvédelem & állatvédelem rulez!

A barátaim és a rokonaim nagy része nyitottan állt a kérdéshez, ám a karácsony közeledtével egyre több aggodalmas tekintettel, óvatoskodó kérdéssel találkoztam: na jó, de karácsonykor sem fogsz húst enni? Akkor ugyan mit eszel majd?

Nem, nem kell megijedni: nem salátán és párolt zöldségen senyvedtem végig az ünnepeket. Hála a jó égnek, így is sikerült egy-egy családi ebéd után a kanapéra heveredve már-már vállalhatatlan ideig levegő után kapkodva pihegni. (És nem hiszitek el, de ez az első karácsony, amikor nem 3 kiló plusszal, hanem fél kiló mínusszal zártam az ünnepeket! Bár elismerem, hogy a mérlegemen sokat segített, hogy vendégségben a sütis tálakat nem tudtam olyan mértékben megvámolni, mint az előző években.)

Készítettem töltött káposztát, zöldségfasírtot, majonézes krumplit, fahéjas almatortát, illetve anya készült nekem pogácsával, nyersvegán golyócskákkal, és a párolt lila káposzta sem maradt le a menüsorról. Így azért nem nehéz túlélni 3 napot. A zöldségfasírt és a vegán majonézes (veganézes) krumpli alapját Noraspirationtől lestem el, kicsit módosítottam rajta, íme a végső változat. A fasírt tésztájából körülbelül rengeteg pogácsa születik. (De tényleg! – ha nem készülsz épp háromnapos dínomdánomra, felezd meg a hozzávalók mennyiségét.)

ZÖLDSÉGFASÍRT

Hozzávalók:

  • 2 fej brokkoli
  • 300 g sütőtök
  • 1 csomag füstölt tofu
  • fél szál póréhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 500g csicseriborsó
  • szójaszósz
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • bors
  • kömény
  • fasírt fűszerkeverék
  • édes pirospaprika

Így készíts el!

  1. Aprítsd nagyon apróra a brokkolit, a sütőtököt, a póréhagymát és a csicseriborsót, és keverd össze egy tálban.
  2. Add hozzá a morzsolt tofut, a zúzott fokhagymát, locsold meg egy kis szójaszósszal, majd adj hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. A cél, hogy formázható masszát kapj.
  3. Fűszerezd ízlésed szerint sóval, borssal, köménnyel, fasírt fűszerkeverékkel és pirospaprikával.
  4. Formázz belőle lapos pogácsákat, forgasd bele zsemlemorzsába, majd tedd ezeket kiolajozott tepsibe.
  5. Mehet a sütőbe, 180°-on alul-felül fokozaton süsd 20 percig, majd fordítsd meg a pogácsákat, és 10-15 perc múlva kész is vannak a zöldségfasírtok.

Amíg sülnek a zöldségfasírtok, nekiállhatsz előkészíteni a krumplisalátát.

VEGANÉZES KRUMPLISALÁTA

Hozzávalók:

  • 1 kg hámozott krumpli
  • 3 fej lila hagyma
  • fél doboz tojás nélküli majonéz (pro tipp: Aldi)
  • 1 ek mustár
  • szójajoghurt (én Alpro rizs főzőkrémet használtam, ezzel is tökéletes)
  • bors

Így készítsd el!

  1. Vágd félkarikákra a krumplit, majd tedd fel sós vízben főni.
  2. Kockázd apróra a lila hagymát, keverd össze a veganézzel, a mustárral, a szójajoghurttal.
  3. Fűszerezd ízlésed szerint sóval és borssal.
  4. Ha megfőtt a krumpli, add hozzá az elkészült szószt, első tálalás előtt hagyd kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük