Így készítsd el a húsmentes karácsony megmentőjét!
2 hónapja úgy döntöttem, hogy teljesen elhagyom az állati eredetű termékeket az életemből. Tejtermékeket már egy éve nem fogyasztok egészségügyi okokból, ám időközben az etikai vonal is erősödött bennem: környezetvédelem & állatvédelem rulez!
A barátaim és a rokonaim nagy része nyitottan állt a kérdéshez, ám a karácsony közeledtével egyre több aggodalmas tekintettel, óvatoskodó kérdéssel találkoztam: na jó, de karácsonykor sem fogsz húst enni? Akkor ugyan mit eszel majd?
Nem, nem kell megijedni: nem salátán és párolt zöldségen senyvedtem végig az ünnepeket. Hála a jó égnek, így is sikerült egy-egy családi ebéd után a kanapéra heveredve már-már vállalhatatlan ideig levegő után kapkodva pihegni. (És nem hiszitek el, de ez az első karácsony, amikor nem 3 kiló plusszal, hanem fél kiló mínusszal zártam az ünnepeket! Bár elismerem, hogy a mérlegemen sokat segített, hogy vendégségben a sütis tálakat nem tudtam olyan mértékben megvámolni, mint az előző években.)
Készítettem töltött káposztát, zöldségfasírtot, majonézes krumplit, fahéjas almatortát, illetve anya készült nekem pogácsával, nyersvegán golyócskákkal, és a párolt lila káposzta sem maradt le a menüsorról. Így azért nem nehéz túlélni 3 napot. A zöldségfasírt és a vegán majonézes (veganézes) krumpli alapját Noraspirationtől lestem el, kicsit módosítottam rajta, íme a végső változat. A fasírt tésztájából körülbelül rengeteg pogácsa születik. (De tényleg! – ha nem készülsz épp háromnapos dínomdánomra, felezd meg a hozzávalók mennyiségét.)
ZÖLDSÉGFASÍRT
Hozzávalók:
- 2 fej brokkoli
- 300 g sütőtök
- 1 csomag füstölt tofu
- fél szál póréhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 500g csicseriborsó
- szójaszósz
- liszt
- zsemlemorzsa
- só
- bors
- kömény
- fasírt fűszerkeverék
- édes pirospaprika
Így készíts el!
- Aprítsd nagyon apróra a brokkolit, a sütőtököt, a póréhagymát és a csicseriborsót, és keverd össze egy tálban.
- Add hozzá a morzsolt tofut, a zúzott fokhagymát, locsold meg egy kis szójaszósszal, majd adj hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. A cél, hogy formázható masszát kapj.
- Fűszerezd ízlésed szerint sóval, borssal, köménnyel, fasírt fűszerkeverékkel és pirospaprikával.
- Formázz belőle lapos pogácsákat, forgasd bele zsemlemorzsába, majd tedd ezeket kiolajozott tepsibe.
- Mehet a sütőbe, 180°-on alul-felül fokozaton süsd 20 percig, majd fordítsd meg a pogácsákat, és 10-15 perc múlva kész is vannak a zöldségfasírtok.
Amíg sülnek a zöldségfasírtok, nekiállhatsz előkészíteni a krumplisalátát.
VEGANÉZES KRUMPLISALÁTA
Hozzávalók:
- 1 kg hámozott krumpli
- 3 fej lila hagyma
- fél doboz tojás nélküli majonéz (pro tipp: Aldi)
- 1 ek mustár
- szójajoghurt (én Alpro rizs főzőkrémet használtam, ezzel is tökéletes)
- só
- bors
Így készítsd el!
- Vágd félkarikákra a krumplit, majd tedd fel sós vízben főni.
- Kockázd apróra a lila hagymát, keverd össze a veganézzel, a mustárral, a szójajoghurttal.
- Fűszerezd ízlésed szerint sóval és borssal.
- Ha megfőtt a krumpli, add hozzá az elkészült szószt, első tálalás előtt hagyd kihűlni.