Chilis édesburgonya-krémleves

Spórolj a fűtésen, melegítsd át magad csípős-édes krémlevessel!

Idén az egyik napról másikra lecsapó csontig hatoló hidegek idejét éljük. Bár szeretem a tél sajátos hangulatát: a hirtelen megüresedő utcákat, a kiszélesedő tereket, a csupasz, fénysorokkal bevont fákat, ám a testem mégis mediterrán vidékre óhajt. Plusz már a bölcsek is megmondták: „akik élnek, azok délnek mennek”.

Nemhogy a bőröndöt nem pakoltam össze, de a lakásból sem volt kedvem kimozdulni, így az otthon fellelhető alapanyagokból kellett alkotnom valamit. Kellett, mert mi másról álmodhat egy lány január elején, ha nem egy csípős krémlevesről? A kérdés költői.

Az ősz sztárja nálam a chilis-currys sütőtökkrémleves, de bármily meglepő, nem találtam sehol egy kósza sütőtököt sem a lakásban. Már épp kardomba dőltem volna, de akkor! Egyszer csak egy megtermett édesburgonya mosolygott rám a zöldséges doboz aljáról, így ehhez igazítottam a hozzávalókat. A többi pedig már történelem – amúgy tényleg, egy felkészült sáskahad sem végzett volna olyan kitűnő munkát, mint amit produkáltam. Szóval nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a tél egyik legmenőbb előétele, a chilis édesburgonya-krémleves.

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 db édesburgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • növényi olaj
  • növényi tej (én mandulatejet használtam)
  • 2 tk marokkói fűszerkeverék (pro tipp: Fővám téri Ázsia bolt)
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • bors
  • chili

Így készítsd el!

  1. Tedd fel annyi sós vízben főni a felkockázott édesburgonyát, amennyi épp ellepi!
  2. Kockázd apróra a vöröshagymát, majd párold üvegesre egy serpenyőben.
  3. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a gyömbért és a marokkói fűszerkeveréket, sózd, borsozd ízlésed szerint, kicsit süsd össze őket.
  4. A puhára főtt édesburgonyát vedd le a gázról, add hozzá a fűszeres-hagymás masszát és botmixerrel pürésítsd.
  5. Miután viszonylag homogén masszát kaptál, mehet vissza a gázra, öntsd fel növényi tejjel! Én az extra sűrű és fűszeres krémleveseket szeretem, így csínján bántam a mandulatejjel, viszont a marokkói fűszerkeverékből még toltam bele rendesen.
  6. Fűszermalommal durván tört chilivel tálaltam.

Jó étvágyat! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük