Vöröslencsés bolognai

A zelleren múlik minden. Tényleg. Illetve a hagyma-répa-zeller pirított szentháromságán. Ne féltsd őket, piríts oda nekik rendesen! Ha erre az alapra építkezel, nagy baj már nem érheti az ízlelőbimbókat.

Ez a húsmentes bolognai nem egy szerény adag, de néha szinte elszublimál, így abszolút indokolt ez a nagyserpenyős változat. Buon apetito!

Videót itt találsz a készítésről.

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál angol zeller (helyettesíthető egy nagy zellergumó felével)
  • 2-3 db sárgarépa
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db hámozott, apróra vágott paradicsom konzervben (vagy csak még több paradicsom)
  • 250 g száraz vöröslencse
  • 1 lapos evőkanál agavészirup (vagy egy fél evőkanál cukor)
  • 1 lapos teáskanál füstölt paprika
  • kakukkfű
  • bors
  • (friss bazsalikom tálaláshoz)

Így készítsd el!

  1. Aprítsd apróra a vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert, majd pirítsd meg 2-3 evőkanálnyi olívaolajon. Az aprításhoz aprítógépet használok, a pirítást pedig tágan értelmezem: jót tesz neki, ha egy ici-picit túlpirítod.
  2. A lepirult zöldségekhez add a durvára vágott paradicsomot, majd a zúzott fokhagymát.
  3. Miután picit megfonnyadt a paradicsom a serpenyőben, add hozzá a konzervparadicsomot, a vöröslencsét, és öntsd fel 1,5-2 konzervnyi vízzel.
  4. Sózd, borsozd ízlésed szerint, majd add hozzá a füstölt paprikát és a kakukkfűből annyit, amennyit nem sajnálsz.
  5. Fedd le, és hagyd főni addig, amíg a lencse megpuhul, erre körülbelül 15-20 percet kell várnod.
  6. Tálald tetszőleges tésztával, egy kis friss bazsalikom jót tesz neki. 🙂