A zelleren múlik minden. Tényleg. Illetve a hagyma-répa-zeller pirított szentháromságán. Ne féltsd őket, piríts oda nekik rendesen! Ha erre az alapra építkezel, nagy baj már nem érheti az ízlelőbimbókat.
Ez a húsmentes bolognai nem egy szerény adag, de néha szinte elszublimál, így abszolút indokolt ez a nagyserpenyős változat. Buon apetito!
Videót itt találsz a készítésről.

Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál angol zeller (helyettesíthető egy nagy zellergumó felével)
- 2-3 db sárgarépa
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db hámozott, apróra vágott paradicsom konzervben (vagy csak még több paradicsom)
- 250 g száraz vöröslencse
- 1 lapos evőkanál agavészirup (vagy egy fél evőkanál cukor)
- 1 lapos teáskanál füstölt paprika
- kakukkfű
- só
- bors
- (friss bazsalikom tálaláshoz)
Így készítsd el!
- Aprítsd apróra a vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert, majd pirítsd meg 2-3 evőkanálnyi olívaolajon. Az aprításhoz aprítógépet használok, a pirítást pedig tágan értelmezem: jót tesz neki, ha egy ici-picit túlpirítod.
- A lepirult zöldségekhez add a durvára vágott paradicsomot, majd a zúzott fokhagymát.
- Miután picit megfonnyadt a paradicsom a serpenyőben, add hozzá a konzervparadicsomot, a vöröslencsét, és öntsd fel 1,5-2 konzervnyi vízzel.
- Sózd, borsozd ízlésed szerint, majd add hozzá a füstölt paprikát és a kakukkfűből annyit, amennyit nem sajnálsz.
- Fedd le, és hagyd főni addig, amíg a lencse megpuhul, erre körülbelül 15-20 percet kell várnod.
- Tálald tetszőleges tésztával, egy kis friss bazsalikom jót tesz neki. 🙂