B.Ú.É.K.!
Mi kerül az asztalra egy nyugis, társasozós, evős-ivós szilveszter alatt? Az alábbiakkal készültem:
- Mini pizzácskák
- Rozmaringos-bazsalikomos sült krumpli salsa szósszal tálalva
- Fahéjas almatorta
- Lencsefőzelék (szigorúan éjféli koccintást követően)
Amíg én a menüsor prezentálását vállaltam, a többiekre bíztam az italok beszerzését.
- Pro tipp no.1.: ha pár vendég annyira lelkes, hogy előbb ér oda a buliba, be tudod fogni őket zöldségpucolásra és -szeletelésre.
(Ezúton is köszi a segítséget! <3 ) - Pro tipp no.2.: Ha guacamolét készítenél, avokádót sem árt vásárolni…
A mennyei almatorta most is hozta az elvártakat: csodálkozással vegyes elismerő pillantások már egyből az első falatokat követően! Jómagam is jó alaposan megvámoltam, mert ugye amit még szabad a december 31-ei hedonista énnek, azt a január 1-jei „új év, új én” már csak lemondó fejcsóválással nyugtáz…na – de idén nem került fel a cukormentes fogadalom az alig párszáz oldalas listámra.
Felkerült viszont többek között a gasztro vonal erősítése, illetve a további társasjáték estek szervezése, ez a fogadalomkombó pedig olyan király partifalatkák megalkotását követeli meg, mint a vendégváró pizzácskák.
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 1 ek. só
- 2 ek. olaj
- 3 dl langyos víz
- 25 g élesztő
- 1 tk. cukor
- A paradicsom szószhoz:
- 300 g sűrített paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- oregánó
- bazsalikom
- só
- bors
- olaj
- Feltétek:
- 10-12 fej gomba
- 2 fej lila hagyma
- 0,5 db konzerv csemegekukorica
Így készítsd el!
- Futtasd fel az élesztőt cukros, langyos vízben, kb. 15 perc alatt szépen fel fog futni.
- Keverd össze a lisztet, a sót és az olajat, majd az élesztős vizet keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz.
- Dagaszd negyed órán át a tésztát, majd tedd félre egy órára a tésztát, meleg helyen érdemes keleszteni. A legjobb, ha a kelesztésnek szentelsz minimum egy, de inkább két napot.
- Amíg a tészta elkészül, keverd össze a paradicsom szósz hozzávalóit, a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és az olajat, majd fűszerezd ízlésed szerint sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. A szószt főzd forrásig.
- Miután a tészta elkészült, nyújtsd ki pár milliméteresre a tésztát, és pogácsaszaggatóval, vagy egy közepes méretű pohár szájával szaggass ki korongformákat a tésztából. Ne aggódj, nem lesz túl vékony, hiszen a sütőben is kelni fog.
- Ezt követően jöhetnek a feltétek: pirítsd meg egy kevés olajon a lila hagymát és a szeletelt gombákat, közben fűszerezd sóval, borssal és petrezselyemmel.
- Kend meg a tésztakorongokat paradicsomos pizzaszósszal, pakolj rá egy keveset a hagymás gombából, majd szórd meg kukoricával, és mehet be a sütőbe, alul-felül fokozaton.
Sok sikert a vendégfogadáshoz és jó étvágyat! 🙂