Vendégeket vársz, és már unod a hummuszt? Készíts muhammarát!
(Ha nincs kedved olvasni, videós formában is megtalálod a receptet itt. Te, világ lustasága.)
Mindig messziről kerültem a paprikát, és néha udvariasságból belekóstoltam a direkt nekem készített vegán lecsóba egy-egy vendégeskedés során. A fura állag, a kesernyés mellékíz, a mindenhol megjelenő elrághatatlan héj… – de tényleg, honnan jön ez a rengeteg héj? Valahogy mindig úgy gondoltam rá, mint egy régi korban nevelkedett nagybácsira, akit illendőségből még pont elhívunk egy esküvőre, ezzel is éreztetve, hogy fontos számunkra, de délelőtt a szájszaga, három pálinka után pedig az ölelgetése elől menekülünk, és ha véletlenül egymás mellé ülünk a templomban, két mondat után kínos csend ereszkedik ránk.
Aztán jött a muhammara, és teljes identitásválságba taszított. A szimbolikus nagybácsi szájvizet használ? Az ölelése nem tolakodó, hanem szeretetteljes? A kínos small talk-ot pedig én idézem elő a távolságtartásommal?
(Ha bárki meggyanúsít túlgondolással, TÉVED!)
Szóval a fordulatos belső monológom után paprikakrém-készítésre vetemedtem. Aztán még többet csináltam. És végül a már-már elfeledett „nagybácsipaprika” nemcsak sátoros ünnepeken köszön be, hanem egy random szerda estén is dedikált helye van a vendéglátóasztalon.
Egy-egy tál muhammara nálam „érzéssel” készül, annyi hozzávalóból, „amennyit felvesz”, de inspirációként itt hagyom. Szívesen.

Hozzávalók:
- 10 db kápia paprika
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék dió
- 3-4 db szárított paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- füstölt fűszerpaprika
- rómi kömény
- fahéj
- édesítő (ezt cukor helyett)
- olívaolaj
- só
- bors
- tálalás (opcionális):
- gránátalma
- pirított magvak
Így készítsd el!
- Süsd meg a paprikát!
Mosd meg alaposan a paprikát, magozd ki, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. (Egészben, magozás nélkül is elkezdheted sütni, legfeljebb picit macerásabb lesz a sült paprikát magtalanítani.) Szelj rá némi fokhagymát, hintsd meg olívaolajjal és sóval, majd süsd 220°C-on addig, amíg a paprika el nem kezd feketedni. - Hámozd meg a sült paprikát!
A sült paprikát a sütőből kivéve fedd le, majd hagyd letakarva. Miután kihűlt, hámozd meg, és ha az elején nem tetted volna, magozd ki. - Készítsd el a muhammarát egy aprító segítségével!
Turmixold össze:- a hámozott, magozott sült paprikát,
- a diót,
- a szárított és a sűrített paradicsomot
- római köménnyel,
- füstölt fűszerpaprikával,
- fahéjjal,
- kevés édesítőszerrel,
- sóval és
- borssal.
- Tálald ízlés szerint, gránátalmával és pirított magvakkal nem nyúlsz mellé.