Muhammara – diós sültpaprika-krém

Vendégeket vársz, és már unod a hummuszt? Készíts muhammarát!

(Ha nincs kedved olvasni, videós formában is megtalálod a receptet itt. Te, világ lustasága.)

Mindig messziről kerültem a paprikát, és néha udvariasságból belekóstoltam a direkt nekem készített vegán lecsóba egy-egy vendégeskedés során. A fura állag, a kesernyés mellékíz, a mindenhol megjelenő elrághatatlan héj… – de tényleg, honnan jön ez a rengeteg héj? Valahogy mindig úgy gondoltam rá, mint egy régi korban nevelkedett nagybácsira, akit illendőségből még pont elhívunk egy esküvőre, ezzel is éreztetve, hogy fontos számunkra, de délelőtt a szájszaga, három pálinka után pedig az ölelgetése elől menekülünk, és ha véletlenül egymás mellé ülünk a templomban, két mondat után kínos csend ereszkedik ránk.

Aztán jött a muhammara, és teljes identitásválságba taszított. A szimbolikus nagybácsi szájvizet használ? Az ölelése nem tolakodó, hanem szeretetteljes? A kínos small talk-ot pedig én idézem elő a távolságtartásommal?

(Ha bárki meggyanúsít túlgondolással, TÉVED!)

Szóval a fordulatos belső monológom után paprikakrém-készítésre vetemedtem. Aztán még többet csináltam. És végül a már-már elfeledett „nagybácsipaprika” nemcsak sátoros ünnepeken köszön be, hanem egy random szerda estén is dedikált helye van a vendéglátóasztalon.

Egy-egy tál muhammara nálam „érzéssel” készül, annyi hozzávalóból, „amennyit felvesz”, de inspirációként itt hagyom. Szívesen.

Hozzávalók:

  • 10 db kápia paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék dió
  • 3-4 db szárított paradicsom
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • füstölt fűszerpaprika
  • rómi kömény
  • fahéj
  • édesítő (ezt cukor helyett)
  • olívaolaj
  • bors
  • tálalás (opcionális):
    • gránátalma
    • pirított magvak

Így készítsd el!

  1. Süsd meg a paprikát!
    Mosd meg alaposan a paprikát, magozd ki, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. (Egészben, magozás nélkül is elkezdheted sütni, legfeljebb picit macerásabb lesz a sült paprikát magtalanítani.) Szelj rá némi fokhagymát, hintsd meg olívaolajjal és sóval, majd süsd 220°C-on addig, amíg a paprika el nem kezd feketedni.

  2. Hámozd meg a sült paprikát!
    A sült paprikát a sütőből kivéve fedd le, majd hagyd letakarva. Miután kihűlt, hámozd meg, és ha az elején nem tetted volna, magozd ki.

  3. Készítsd el a muhammarát egy aprító segítségével!
    Turmixold össze:
    • a hámozott, magozott sült paprikát,
    • a diót,
    • a szárított és a sűrített paradicsomot
    • római köménnyel,
    • füstölt fűszerpaprikával,
    • fahéjjal,
    • kevés édesítőszerrel,
    • sóval és
    • borssal.

  4. Tálald ízlés szerint, gránátalmával és pirított magvakkal nem nyúlsz mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük