Hol van már az, amikor a Byblosban egy forró nyári délutánon belibbentem, és egy átgondolt és felettébb visszafogott rendeléssor után inkább kihoztak mellém még egy asztalt – csak hogy egészen biztosan elférjen a fél étlap. Szerencsére az ezt követő rövid szégyenérzetet hamar szétízbombázta a habosan krémes, tökéletesen citrusosan-fanyar beiruti hummusz, a „belül omlós, kívül ropogós” „szavakat nem találok rá, szóval inkább nem is keresem” falafel , ami mellé véletlenül csak lecsúszott egy csilipasztával tálalt sült burgonya aka batata harra.
És ha mindez még nem lenne elég – természetesen ekkor már a desszertgyomor mellé inkább növesztesz egy libanonit is, nehogy lemaradj akármiről, netán bármiről – egyszer csak észreveszel egy félreeső, addig még érintetlen tányért.
Azt gondolod, hogy nem. Kész, vége. A csúcson már nem érhetnek meglepetések.
Na és ekkor…
A gyanútlan nyelv először csak kíváncsian kutatja a yalanji savanykás szőlőlevelét. És amikor már nincs visszaút, a legnagyobb ízorgiák közepette ráébred a tudat, hogy a levélbe göngyölt rizs, petrezselyem, és paradicsom ecetes mennyországban köttetett házassága elhozta az ásót, kapát, nagyharangot.
Khm – szólt elmélázva a lány egy gyöngyöző nyálcseppel a szája szélén – szóval pár kellemes nyári emlék felidézését követően másra sem vágytam, csak keleti fűszerekre borsmentástul, római köményestül, megspékelve A Savanyával. Így, hetek óta a libanoni konyha szépségeivel álmodva és belátva, hogy a közeljövőben viszonylag kevés éttermi ízorgia vár, egy „mi legyen az ebéd?” brainstroming során belevetettem magam a Pinterest libanese recipes találataiba. Mivel olyan ételt kellett találnom, amit el tudunk készíteni húsos és vegán verzióban is, a Hummus Awarmaval kezdtem el szemezni. Alapvetően az awarma nem túl vegán: bárányzsírban főzött és konzervált bárányhúst jelöl. A zsiradékot margarinra cseréltem, a húst lencsére, így az autentikus elkészítésnek hátat fordítva inspirálódásként tekintettem a receptre, viszont a végeredmény zseni lett.
Hozzávalók (3-4 főre):
LENCSE AWARMA
- 30 g margarin
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek sótlan napraforgómag (#beszerzésiprobléma : a fenyőmag jobban passzol, plusz én végül sósat használtam)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz lencse (~500g)
- 4-5 tk áfonyalekvár (IKEA) (#beszerzésiprobléma : itt gránátalmaszirupot illett volna használnunk)
- őrölt borsmenta (#beszerzésiprobléma: szegfűbors és fahéj keverékével helyettesítettem)
- petrezselyem
- gránátalma (tálaláshoz)
- mentalevelek (tálaláshoz)
- só
- bors
HUMMUSZ
- 3 db csicseriborsó konzerv
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek tahini por
- 1 db citrom leve
- olívaolaj
- egy bevált fűszerkeverék (én a Fővám téren lévő Ázsia Boltban lévőket szoktam tesztelni)
- 2 db jégkocka
- só
- bors
Így készítsd el a lencsés awarmát!
- Olvaszd fel a margarint, add hozzá az apróra kockázott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a napraforgómagot/fenyőmagot.
- Miután megpirult a serpenyő tartalma, add hozzá a lencsét, fűszerezd sóval, borssal és borsmentával – utóbbival nem érdemes fukarkodni, – és pirítsd le ezt is egy kicsit.
- Utolsó lépésként turbózd fel áfonyalekvárral és petrezselyemmel, főzd 5-10 percen keresztül, és el is készült a pikánsan édes awarmad.
Így készítsd el a hummuszt!
- Tedd egy aprítóba az összes alapanyagot, egy kis vizet önts hozzá, és keverd el homogén állagúra.
Így tálald!
- A hummuszt rendezd el a tányérodon kör-körös mozdulatokkal.
- A hummusz közepére készíts mélyedést.
- A mélyedésbe kanalazz a lencsés awarmából.
- Szórj rá gránátalmamagot, mentalevelet, majd hintsd meg egy kevés olívaolajjal.
Jó étvágyat és kellemes keleti ízutazást! 🙂
