A főzelék gondolatára sokáig a menzás élményekből belémégett kicsit nyálkás állagú, semmilyenízű lisztcsomó-gyűjtemény ugrott be. Aztán rájöttem, hogy saját magával is tudom sűríteni a zöldséget. Döbbenet. Majd arra, hogy senki sem tesz kárt bennem, ha nem csak és kizárólag babérlevéllel, majorannával és ecettel ízesítek. BAMM! Ennek jegyében készítettem el ezt a kicsit savanykás, vegán lencsefőzit. 🥘 Pro tipp: ér zöldségfasírttal tálalni. 😉
Hozzávalók 2 személyre:
- 200 g lencse
- 1 nagy vöröshagyma felkockáz, megpirít +
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 2 ek. mustár
- 2-3 ek. zabliszt
- 1 kk. kurkuma
- 1 kk. gyömbér
- 0,5 kk. szerecsendió
- 1 kk. fahéj
- só
Így készítsd el!
- Főzés előtt 1-2 órával áztasd be a száraz lencsét.
- Az áztatott lencsét szűrd le, majd tedd fel főni sós vízben, körülbelül 20-30 percig, vagy addig, amíg a lencse megpuhul. (Körülbelül 3-4 kk. sót szoktam használni a sós főzővízhez.) Ügyelj arra, hogy a víz épp, hogy ellepje a lencsét.
Amikor megfőtt, körülbelül a lencse felét szedd ki a főzővízből, és tedd félre, a lencse másik felét pedig hagyd a lábasban a főzővízzel együtt. - Amíg fő a lencse, egy serpenyőben pirítsd meg a felkockázott vöröshagymát – nem muszáj apróra kockáznod, hiszen majd ledarálod, – illetve két gerezd fokhagymát, – ezt érdemes fokhagymanyomó segítségével hozzáadni.
- A pirított hagymát és a félretett főtt lencse felét tedd aprítóba vagy turmixgépbe, és varázsolj belőle homogén állagú masszát. Ehhez add hozzá a zablisztet, és keverd el alaposan.
- A masszát keverd hozzá a maradék, még vízben ázó főtt lencséhez, tedd újra gázláng fölé, majd fűszerezd citrommal, mustárral, sóval, kurkumával, gyömbérrel, szerecsendióval és fahéjjal, melegítsd forrásig a főzeléket.
Jó étvágyat! 🙂
