Töltött paprika

Na de mégis mivel töltöd meg a paprikát?

Most épp bulgurral. De amúgy meg mivel nem. Így készítettem vegán töltött paprikát. 👇

Hozzávalók:

  • 200 g száraz bulgur (Így rengeteg tölteléked lesz, a felét szoktam paprikába tölteni, a másik felét önmagában vagy köretként fogyasztom. Ha te ezt nem szeretnéd, felezd meg bátran.)
  • 2 db vöröshagyma
  • 5 db kisebb répa
  • 150 g paradicsom (koktélparadicsomot használtam, de bármilyen jó lehet)
  • 3-4 db szárított paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g + 500 g paradicsomszósz (1 nagy üveggel használtam)
  • 1 tk. füstölt fűszerpaprika
  • fél citrom leve
  • édesítő (cukorral is ér)
  • bors
  • olívaolaj
  • 200 ml + 300 ml víz
  • 750 g lecsópaprika (Alapvetően bármilyen fehér paprika okés, a lecsópaprika kisebb, én pedig szívesebben készítek több kicsi töltött paprikát.)

Pro tipp: a tölteléket nem rontja el egy szár zeller és egy marék dió sem. 🙂

Így készítsd el! 🌶️

  1. Főzd szinte puhára a bulgurt sós, forrásban lévő vízben kb. 10 perc alatt. Szűrd le, majd tedd félre. (Nem érdemes teljesen puhára főzni, hiszen ez alkotja a töltelék alapját, így még bőven lesz ideje megpuhulni a paprikában.)
  2. Aprítsd le a vöröshagymát és a meghámozott répát, majd kezdd el pirítani 3-4 evőkanálnyi olívaolajon, közepes lángon.
  3. Pár perc elteltével add hozzá a felkockázott paradicsomot (a koktélparadicsomokat negyedeltem), a szárított paradicsomot és fokhagymanyomó segítségével két gerezd fokhagymát.
  4. Miután lepirultak a hozzávalók, add hozzá a füstölt fűszerpaprikát, 250 g paradicsomszószt (a paradicsomszósz többi részére a paprikafőzéshez lesz szükséged), fél citrom levét, az édesítőt vagy cukrot ízlés szerint (én ezekkel nem spórolok, mert édeskésen szeretem), 3-4 kk. sót, borsot, majd önts hozzá 200 ml vizet, és add hozzá a főtt bulgurt. Keverd el alaposan, főzd pár percig, majd zárd el alatta a gázt.
  5. Mosd meg és magozd ki a fehér paprikát, majd töltsd meg az elkészült töltelékkel.
  6. Öntsd egy magas falú edénybe a maradék (500 g) paradicsomszószt, vizet (300 ml), sózd, borsozd, keverj hozzá édesítőt vagy cukrot, kezdd el melegíteni kis lángon, majd szépen helyezd bele a töltött paprikákat. Tegyél rá fedőt, majd főzd addig, amíg el nem kezdenek ráncosodni a paprikák. Ekkor fordítsd meg a töltött paprikákat, főzd még 10-15 percig, és tálalhatod is.

Jó étvágyat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük