Szaloncukor mogyoróval és naranccsal

Vállalom. A nyári hőguát megszakító első lehűléskor a tonikpresszót azonnali hatállyal pumpkin spice lattéra cserélem, miközben az Analog Balaton, Carson Coma és Elefánt számokat váltogató Daily mixem alig észrevehetően Christmas Coffeehouse Spotify playlistbe úszik át. (És ha már itt tartunk, itt a tökéletes alkalom egy rettentően elavult szokás frissítésére: a nemesfémeket nem vasárnapokban mérjük, érdemes havi bontásban számolni az arannyal, az ezüsttel és a bronzzal. Igen, jól matekozol, ezüst hónapban járunk.)

Ennek ellenére a karácsony egyik legikonikusabb elemével, a szaloncukorral sosem voltam igazán jóban. Nem fintorogtam, ha elém rakták, és valamilyen rejtélyes okból kifolyólag december 25-én már csak legfeljebb a legnaivabbak remélhettek bármi ehetőt az üresen lógó, de tökéletesen cukorformára igazított alufólia mögött. De! Amíg a kortársaim a Télapó látogatásakor olvadozó tejkaramellába mártott angyalok szedte epres maracujával és rénszarvascsillámmal szórt lappföldi tejcsokoládéval kenték össze a csillogó bársonyszoknyácskát, – amitől az anyukájuk ünnepi szélütést, a kicsi Laura pedig sárga irigységet kapott, – engem a gyerekkori tejérzékenységemnek köszönhetően általában étcsokiba mártott zselés szaloncukor várt a mikuláscsomagban. (Félreértés ne essék: én is tisztában vagyok vele, hogy a zselés szaloncukor még mindig kellemesebb, mint az óvoda mini vécécsészéjén ünnepelni.)

Ezért is volt meghatározó élmény, amikor életemben először kóstoltam házilag készült szaloncukrot. Tisztán él az emlékeimben, ahogy szkepticizmussal vegyes csodálkozással méregettem a kis bonbonokat – mivel ki gondolta volna, hogy nemcsak finoman hangolt gyártósorok képesek szaloncukrot előállítani, el-ké-pesz-tő! Az első harapás új dimenziókat nyitott meg. Mi legyen a karácsonyi ajándék? Szaloncukor! Mi legyen a program a baráti előkarácsonyon? Szaloncukor-készítés! Hogy lesz karácsonykor tejmentes szaloncukor a fán? Készítsük el házilag!

Hozzávalók

  • 130 g datolyapaszta (beáztatott és lecsepegtetett mazsolát is használhatsz, a csepegtetést követően turmixold le, így kapsz pasztaállagot)
  • 60 g őrölt mogyoró
  • 30 g kókuszreszelék
  • 1 db bio narancs, aminek a héját és a levét is használjuk:
    • fél narancs levére
    • egy narancs reszelt héjára lesz szükséged.
  • 100 g étcsokoládé

A fenti hozzávalókat kiegészítheted fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel: hozzáadott fűszerrel biztosan nem rontod el, én ezekhez nem mindig ragaszkodom.

A szaloncukor töltelékének szüksége van pár napra, amíg picit megszikkad, ezt követően tudod csokiba mártani, így sok időt nem vesz igénybe az elkészítés, de 2-3 napra szükséged lesz ahhoz, hogy összeálljon. 🙂

A szaloncukor bevonásához szükséged lesz fogpiszkálóra, illetve egy vékony kartondobozra vagy egy cipősdoboz tetejére.

Így készítsd el!

  1. Gyúrd össze egy tálban a datolyapasztát, az őrölt mogyorót, a kókuszreszeléket, egy narancs reszelt héját, fél narancs levét, illetve ha használnál plusz fűszert, itt az alkalom.
  2. Miután összeállt a töltelék, készíts rövid hengeralakú formákat, majd helyezd azokat egy tálcára, és hagyd 2-3 napig szikkadni.
  3. Amikor már úgy látod, hogy eleget pihent a töltelék, összeállt, vond be csokoládéval. A datolyapasztával készült tölteléknek elég két nap pihenés, ha mazsolával készül a szaloncukor, érdemes három napot várnod.
  4. A bevonatkészítéshez fogj egy vékony kartondobozt vagy egy cipősdoboz tetejét, és fogpiszkáló segítségével lyukaszd ki. A lyukak között érdemes két szaloncukorformányi helyet hagyni, ide fogod helyezni a bevont szaloncukrokat.
  5. A bevonathoz olvassz fel egy tábla étcsokit vízgőz felett.
  6. Amíg a csoki olvad, szúrj a hengerformák közepébe egy-egy fogpiszkálót.
  7. Amikor felolvadt a csokoládé, a fogpiszkáló segítségével könnyedén mártogathatod a formát a felolvasztott csokiba. Ha úgy látod, hogy nem jutott mindenhova bevonat, rásegíthetsz egy fakanállal.
  8. A bevont, lecsöpögtetett szaloncukrot szúrd bele a korábban kilyuggatott kartondobozba, és várd meg, amíg megszilárdul rajta a bevonat, ez pár órát vesz igénybe.
  9. Csomagold méretre vágott sütőpapírba, esetleg színes szaloncukorpapírba, és nemcsak a fán mutat jól, de ajándékként is átadhatod szeretteidnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük