Isler

Ez az a sütemény, aminek mindig mindenki elkéri a receptjét, de végül senki sem csinálja meg. Melós, de megéri. Amellett, hogy villantani lehet vele, abbahagyhatatlan! A férjem szerint a méretében rejlik a varázsa: pálinkáspohárral szaggatom ki a tésztát, így mini islerek születnek a végén.

Cukorban gazdag, viszont teljesen tojásmentes, tejmentes. Íme a vegán isler, ahogy én készítem. 👇

Hozzávalók

Ebből ~35 db mini isler jön ki, ha pálinkáspohárral szaggatom ki a tésztát. A biztonság kedvéért dupla adaggal indulok neki – minimum.

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 50 g zabliszt (vagy bármilyen alternatív liszt, ami segíti a tészta összeállását)
  • 50 g darált dió (cukrozatlan – ha csak cukrozott darált diót találsz, nézd meg, milyen arányban tartalmaz diót, ez alapján add hozzá a tésztához, és ezzel arányosan kevesebb porcukrot használj)
  • 225 g margarin (ezt hidegen belereszelem vagy apró darabokra vágom és úgy dolgozom bele a tésztába, a felmelegített margarintól könnyebben széteshet)
  • 100 g porcukor
  • 7 g vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 0,5 üveg kisebb lekvár (málna, sárgabarack, áfonya – bármelyik jól működik)

A bevonathoz:

  • 200-300 g étcsoki + 1-2 evőkanál napraforgóolaj (nekem a Lidl fin CARRÉ tortabevonója vált be leginkább)

A díszítéshez:

  • a dióból szoktam pár szemet félretenni és apró darabokra töröm, vagy
  • friss gyümit rakok rá, vagy
  • szárított gyümölcsöt használok

Így készítsd el!

  1. A tészta száraz hozzávalóihoz keverem a hideg reszelt/kis darabokra vágott margarint. A cél egy szép egységes tésztabuci, igyekszem gyorsan összegyúrni, mielőtt nagyon felmelegedne a margarin.
  2. A tésztát elrakom a hűtőbe, legalább fél órát pihentetem, de az se baj, ha 2 órán át áll a hűtőben.
  3. A pihentetést követően a tésztát kiveszem a hűtőből, lisztes lapon kinyújtom ~0,5 cm vastagra, majd kiszaggatom pálinkáspohárral.
  4. A sütőt 180 fokra melegítem, légkeverésen ~7 percig sütöm a kis korongokat.
  5. Miután kihűltek a korongok, lekvárral töltöm meg őket. 
  6. Vízgőz felett csokit olvasztok, teszek hozzá napraforgóolajat, – más olajat nem szívesen használok, mert a többinek karakteresebb íze van, – majd a lekvárral töltött korongokat csokiba mártom. Nekem az vált be, ha egy villára ráteszem az islert, majd egy kanállal rácsorgatom/kenem a csokit. A csokiba mártott islereket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem dermedni, így a dermedést követően könnyebb lesz felszedni a tepsiből. 
  7. A csokiba mártott islereket tetszőlegesen díszítem és hagyom a hűtőben egy éjszakát dermedni.