avagy így lesz masszív karácsonyíz a szádban!
Van az úgy, hogy egy 26 cm átmérőjű fém dobozba bele tudod sütni az aranyló fényeket, a sikeres ajándékvadászatot követő nyugodt pillanatokat és az ünnepi hangulat anyai ölelését. Nincs az a grincslélek, akinek ne dobbanna meg kicsit a szíve az első falatot követően, így az elmúlt évek alatt az extrapuha fahéjas almatorta stabil helyet vívott ki magának a karácsonyi menüsorban.
Idén azonban a jól bevált tortareceptet újra kellett gondolnom. Az eredeti verzió tartalmaz tojást, tejet, tejszínt, viszont az utóbbi pár hónapban elhagytam minden állati eredetű terméket az életemből. Különösebben nem voltam megilletődve, hiszen a legtöbb alapanyagot remekül lehet helyettesíteni növényi finomságokkal is. Ennek ellenére kisebb nyomás nehezedett a vállamra: hát mennyire ciki lenne már a menüsor stabil pontját valami gagyi utánzatra váltani? Ezt a luxust nem engedhettem meg magamnak.
Ráadásul, feltett szándékom a húsban és tejtermékekben gazdag ételeket fogyasztó családomnak megmutatni, hogy növényi alapon is csodás ízeket lehet varázsolni a vacsoraasztalra. Rendszeresen találkozom azzal a prekoncepcióval, hogy micsoda lemondásokkal küzdhetek nap mint nap, hiszen pótolhatatlan ízeknek mondtam búcsút. Nos, ennek tökéletes cáfolata az alábbi recept, amire apukám is csak annyit mondott, hogy ha ez lehetséges, ez még királyabb, mint az eredeti.
Ahelyett, hogy az eredeti recept alapanyagait cseréltem volna ki növényi alkotóelemekre, kerestem egy vadi új receptet. Végül a Love It Vegan blogján találtam meg a számításaimat, és apróbb változtatásokkal el is készítettem a süteményt.
Hozzávalók:
- 320g liszt
- 250g cukor
- 1,5 tk szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 1,5 tk fahéj
- 0,5 tk szerecsendió
- 250 ml növényi tej (én mandulatejet használtam)
- fél citrom leve
- 100 ml olaj
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 ek almaecet
- 400 g alma
Így készítsd el!
- Keverd össze a száraz alapanyagokat, vagyis a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.
- Egy másik tálban öntsd össze a folyékony állagú hozzávalókat (növényi tej, citromlé, olaj, vaníliakivonat, almaecet).
- Fokozatosan add hozzá a száraz alapanyagokhoz a másik tál tartalmát. Dolgozd össze, egy félig-meddig folyósabb masszát fogsz kapni.
- Hámozd meg, és kockázd fel az almát, szórd meg fahéjjal, majd forgasd bele a masszába.
- Olajozd ki a tortaformát, öntsd bele a masszát, majd tedd előmelegített sütőbe. 180°-on, alul-felül fokozaton 45 perc alatt elkészül.
- Várd meg amíg kihűl, és told befelé, amíg el nem alélsz a karácsonymámortól!
Boldog karácsonyt! <3