Vegán töltött káposzta

Előfordulhat, hogy január 4-én nem épp a zöldségekkel töltött savanyú káposzta a legaktuálisabb recept, de három éve ígérgetem minden december elején magamnak és a közvetlen környezetemnek egyaránt, hogy „Perszeee, elküldöm a receptet!”, vagy hogy „Figyu, 1-2 napon belül feltöltöm a blogra, az a legegyszerűbb, legalább könnyen visszakeresheted bármikor.”

És így lesz? Nem.

Mi történik valójában az ünnepek előtt? Lóhalálában próbálom utolérni magam egy fejenpörgés és két mental breakdown között, miközben konstans lelkiismeretfurdalástól szenvedek a be nem tartott ígéreteim miatt.

De! Majd idén! Vagy legalább – ne rohanjunk annyira előre, – most!

Szóval ezt a vegetáriánus- és vegánbarát receptet sok év alatt kísérleteztem ki. Az első évben ráeresztettem a nagymamámtól tanult klasszikus fűszerezést egy nagy adag lencsére és árpagyöngyre. A következő évben szejtánnal, majd borsófehérje alapú műhússal próbálkoztam. Ez utóbbi meglepően hasonlított anyukám hússal töltött káposztájához, még meg is versenyeztettük a két ká…

De ha vegán vagy, miért akarod a húsos étel ízét érezni?” – kapom meg a kérdést rendszeresen egy hanyag horkantással kísérve.

A válasz pedig egyszerű: Azért. Mert. FINOM.

Ez van. Az ízlelőbimbóim hagyományos magyar konyhán nevelkedtek, azonban a megfelelő alapanyagok kiválasztásával remekül lehet reprodukálni a megszokott ízeket és állagokat, és időnként igenis eszembe jut a mamám rakott káposztája vagy a menzás paradicsomos húsgombóc. És igen, táplálkozhatnék napfénnyel is. És igen, biztos fáj az almának, ahogy leszakítjuk a fáról. (Nem.) Egyszerűen csak arra törekszem, hogy a létezésem számomra is élhető legyen, és mellette a lehető legkevesebbet ártsak a megtépázott bolygónknak és a kizsigerelt állatvilágnak. Ennyi. Élni és élni hagyni. Se több. Se kevesebb.

No, most, hogy elkalandoztam, és egyúttal elijesztettem a szkeptikus olvasókat: ez a karácsonyi töltött káposzta recept nem a húsos állagot és a hagyományos töltött kápi ízvilágot szeretné visszaadni.

Több mint négy éve kerülöm az állati eredetű ételeket, évről évre egyre tudatosabban választok egészséges, kevésbé vagy egyáltalán nem feldolgozott termékeket, és szeretek ennek jegyében egyszerűen, különleges alapanyagok nélkül főzni. Ennek jegyében készült ez a kápi is.

Főzzétek, és fogyasszátok szeretettel, akár a veganuár kapcsán talál meg a recept, akár december 22-én olvasod ezt a bejegyzést pánikolva, mert aznap derült ki, hogy a tesód bemutatja a vega csaját a karácsonyi vacsorán.

Hozzávalók:

Egy nagy lábas káposzta hozzávalói:

  • 800 g savanyúkáposzta-levél
  • 800 g gyalult savanyú káposzta
  • Töltelék (lásd lentebb)
  • Füstölt paprika
  • Babérlevél
  • Bors
  • Olívaolaj

Töltelék:

  • 4 db vöröshagyma – pirítást követően fele a töltelékbe, fele a kuszálékba kerül
  • 3  ek. lenmagliszt
  • 15 dkg rizs
  • 10 dkg dió
  • 50 dkg gomba
  • 35 dkg vöröslencse, ebből:
    • 15 dkg vöröslencse – félig megfőzve
    • 20 dkg vöröslencse – nincs főzés, csak egy kis áztatás
  • 2 kk kömény
  • 2 tk füstölt paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
    Pro tipp: a töltelékbe csak egy darabra van szükséged, azonban érdemes többet megsütnöd egyszerre egy kis fokhagymával és paradicsommal kísérve, és készíthetsz belőle muhammarát.
  • 3 db szárított paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • olaj
  • bors

Így készítsd el!

  1. Készítsd elő a töltelék hozzávalóit: (Nem kell megijedni, annyira nem bonyi, mint amilyennek elsőre tűnik!)
    • Pirítsd le az apróra vágott vöröshagymát. (Felét a töltelékben használod, felét a kuszálékhoz.)
    • Tedd fel főni a rizst, majd félkész állapotban, a főzési idő felénél szűrd le róla a vizet.
    • Szeleteld fel a gombát, és pirítsd meg. (Az aprítógépben majd összezúzod a pirított gombát, így a szeletek vastagsága lényegtelen.)
    • Főzz puhára 15 dkg vöröslencsét.
    • Áztass be 1-2 órára 20 dkg vöröslencsét.
    • Süsd a tisztára mosott, kimagozott kápia paprikát némi koktélparadicsom és fokhagyma kíséretében 200°C-on egészen addig, amíg el nem kezd feketedni a héja. Mielőtt a sütőbe teszed, locsold meg egy kis olívaolajjal és sózd meg. Sütés után takard le a paprikát, majd amikor kihűlt, könnyedén lehúzhatod róla a héját. (Amennyiben nagyobb adagot készítesz, a maradékból könnyedén készíthetsz muhammarát.)

  2. Aprítsd homogén masszává egy aprítóban:
    • a pirított vöröshagyma felét – a másik felét tedd félre kuszálékhoz,
    • a pirított gombát,
    • a puhára főzött vöröslencsét – az áztatott vöröslencsét ne,
    • a diót,
    • a sült fokhagymát,
    • a sült kápia paprikát,
    • a sült paradicsomot,
    • a szárított paradicsomot,
    • a sűrített paradicsomot
    • egy kis olívaolajjal,
    • sóval és
    • borssal.

  3. Keverd össze a töltelék hozzávalóit, vagyis:
    • az aprítógépben előkészített masszát,
    • a félkész, leszűrt rizst,
    • a beáztatott vöröslencsét,
    • a lenmaglisztet,
    • a köményt,
    • egy kevés olívaolajat és
    • fűszerezd sóval, borssal ízlésed szerint.

  4. Készítsd elő a káposztalevelet!
    A takartkészítés előtt érdemes vízzel átmosni a káposztaleveleket, így kevésbé lesz savanyú az ételünk. (Én ezt a lépést általában kihagyom, kifejezettem szeretem az extrán savanyú ízeket.) Emellett a levelek vastagabb torzsarészét vékonyítsd el, így könnyebben tudod becsavarni a tölteléket.

  5. Készítsd el a takartokat!
    Formázz gombócokat a töltelékből a káposztalevél méretéhez mérten. Én szilvanagyságú gombócokkal szoktam dolgozni, és a Fazekas márkájú savanyúkáposzta-levélbe csomagolom.
    Pro tipp: Ebben a videóban több káposztatekerési módszert is találsz, válaszd a számodra legkényelmesebb verziót.

  6. Helyezd a lábasba a takartokat!
    Tedd a lábas aljára a kuszálékot a maradék pirított hagymával és egy kis olívaolajjal. Szórj rá füstölt pirosparikát, 1-2 babérlevelet, sózd, majd tedd rá sorban az elkészült takartokat. Amint betelt egy sor, arra is rakj kuszálékot, füstölt pirospaprikát, sót, majd jöhetnek a takartok. Ezt a mintát kövesd végig, amíg el nem fogynak gombócok. Az utolsó sor töltött káposztára már csak kuszálékot és egy kis füstölt pirosparikát tegyél, majd öntsd fel vízzel addig, hogy épp csak ellepje.

  7. Főzd meg a töltött káposztát!
    Rakd fel a tűzre a lábast fedővel, és főzd lassú tűzön körülbelül egy órán át. A hagyományos receptek szerint rántással zárul a főzés, én ezt el szoktam hagyni, így akár a gluténérzékeny ismerősök is falatozhatnak belőle, hiszen vegán, gluténmentes töltött káposztát készítettünk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük