Szaloncukor kókusszal és citrommal

Mindannyian tudjuk, mi hozza el igazán az ünnepi lecsendesedést és békességet december 24-én. Meghitt családi légkör? Gondosan megválogatott dekor? Esetleg nagy pelyhekben hulló hó? Ezeket most azonnal felejtsük el. A megoldás a megfelelő vércukorszintben rejlik.

Hiszen, amíg nem kerül fel az első adag szaloncukor az asztalra vagy nem osztozik a család egy kóstoló takarton a káposztából, addig apu – ha még nem űzték le a pincébe koszolni – a fafargás érezhető feszültségét ráúsztatja az angyali gyerekkórus „kiskarácsony, nagykarácsonyára”, amit anyu egy kicsit pirult pogácsa mellől csupán ráncolt szemöldökkel kísér, viszont ha megrepedt a bejgli, különb szólamok is kísérik az ünnepi besztofot. De! Amint megnyugodott mindenki, hogy túlfőtt halászlével és a takartokon kívül lebegő káposztatöltelékkel is fújtatásig zabálhatja magát, helyre áll a világ rendje.

Szóval ne is szaporítsuk a szót, gyerünk, és előzzük meg az ünnepi puffogást!

Hozzávalók

  • 200 g aszalt füge: beáztatom pár órára, lecsepegtetem, majd leturmixolom
  • 150 g kókuszreszelék
  • 1 db bio citrom, aminek a héját és a levét is használjuk:
    • fél citrom levére
    • egy citrom reszelt héjára lesz szükséged.
  • 2 kk vaníliaaroma
  • 150 g étcsokoládé

A szaloncukor töltelékének szüksége van pár napra, amíg picit megszikkad, ezt követően tudod csokiba mártani, így sok időt nem vesz igénybe az elkészítés, de 2-3 napra szükséged lesz ahhoz, hogy összeálljon. 🙂

A szaloncukor bevonásához szükséged lesz fogpiszkálóra, illetve egy vékony kartondobozra vagy egy cipősdoboz tetejére.

Így készítsd el!

  1. Gyúrd össze egy tálban a leturmixolt fügét, a kókuszreszeléket, egy citrom reszelt héját, fél citrom levét, illetve a vaníliaaromát.
  2. Miután összeállt a töltelék, készíts rövid hengeralakú formákat, majd helyezd azokat egy tálcára, és hagyd 2-3 napig szikkadni.
  3. Amikor már úgy látod, hogy eleget pihent a töltelék, összeállt, vond be csokoládéval, én ezzel körülbelül két napot szoktam várni.
  4. A bevonatkészítéshez fogj egy vékony kartondobozt vagy egy cipősdoboz tetejét, és fogpiszkáló segítségével lyukaszd ki. A lyukak között érdemes két szaloncukorformányi helyet hagyni, ide fogod helyezni a bevont szaloncukrokat.
  5. A bevonathoz olvassz fel egy tábla étcsokit vízgőz felett.
  6. Amíg a csoki olvad, szúrj a hengerformák közepébe egy-egy fogpiszkálót.
  7. Amikor felolvadt a csokoládé, a fogpiszkáló segítségével könnyedén mártogathatod a formát a felolvasztott csokiba. Ha úgy látod, hogy nem jutott mindenhova bevonat, rásegíthetsz egy fakanállal.
  8. A bevont, lecsöpögtetett szaloncukrot szúrd bele a korábban kilyuggatott kartondobozba, és várd meg, amíg megszilárdul rajta a bevonat, ez pár órát vesz igénybe.
  9. Csomagold méretre vágott sütőpapírba, esetleg színes szaloncukorpapírba, és nemcsak a fán mutat jól, de ajándékként is átadhatod szeretteidnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük