Spenótos pite

Hogy kerül a spenótos pite a karácsonyi receptek közé?

És leginkább: hogy kerül terítékre egy karácsonyi recept januárban?

Merthogy ez a recept meg sem próbál a zászlóshajója lenni az „új év, új én” hangzatos ígéreteinek. Szénhidráttal és nem kevés zsiradékkal támad a komoly elhatározásokra, a hónap elején megváltott kondi-bérletekre, de leginkább a pár hét koplalás okozta sóvárgásra. Ha most buktál el, semmi baj. A tészta és a kókusztejszínes paraj házassága mennyben kötetett, tökéletes kombó Az Új Kezdet előtti utolsó vacsorához. Vagy egy ártatlan bűnözéshez. Vagy …

… ja, bocs, magamból indultam ki. Igazából annak is tökéletes, aki egy átlagos hétköznap is bűntudat nélkül be tud tolni úgy egy szelet pitét, hogy nem érez belső késztetést közben, hogy egy ültő helyében, – a nyelvét picit megégetve, a gyomrát picit lebombázva – felszippantsa a még gőzölgő zöldséges mannát.

Szívesen.

Hozzávalók

Tészta

  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 250 g hideg margarin
  • 4 ek jeges víz
  • csipet só

Töltelék

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 450 g mirelit spenótpüré
  • 180 g füstölt tofu
  • 200 ml (fél konzerv) kókusztejszín
  • 1 db citrom leve
  • 1,5 ek sörélesztőpehely
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • szerecsendió
  • bors

Így készítsd el!

  1. Először a teljes kiőrlésű lisztet, a csipet sót és a hideg margarint kezdd összemorzsolgatni óvatosan, majd add hozzá a körülbelül 4 evőkanál jeges vizet. Figyelj arra, hogy lehetőleg ne hevüljön fel a tészta gyúrás közben, érdemes alacsony hőmérsékleten tartani.
  2. Gyúrd össze buciba, majd nyújtófa segítségével nyújtsd ki. Érdemes a tortaformához viszonyítani: én általában egy 26 cm átmérőjű tortaformába igazítom a tésztát, így akkor hagyom abba a nyújtást, ha az a torta átmérőjén kicsit túllóg.
  3. A kinyújtott tésztát tedd egy órára hűtőbe, vagy hűvös helyre.
  4. Amíg pihen a tészta készítsd el a tölteléket: ehhez első lépésként pirítsd meg kevés olajon az apróra kockázott vöröshagymát és lila hagymát.
  5. Miután a hagymát megpirítottad, add hozzá a spenótot. Amikor nincs szezonja, mirelitet szoktam használni, ebből egy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük